Preventivna akcija protiv šverca cigareta

08. Mart 2009.

JUČE U PODGORICI NASTAVLJENO SUZBIJANJE NELEGALNOG PROMETA DUVANSKIH PROIZVODA

Podgorica – Uprava policije Crne Gore, Tržišna inspekcija i Komunalna policija juče su krenuli u novu akciju suzbijanja nelegalne trgovine cigaretama.
Na udaru dvije inspekcije kojima su asistirali pripadnici Uprave policije bile su dvije zelene pijace u Podgorici, centar Golubovaca, a sinoć su akciju nastavili u trgovinama na Zlatici.
Direktor Agencije za duvan Branislava Božović, potvrdila je juče „Vijestima“ da je na njen zahtjev ovu akciju još u petak odobrio ministar finansija Igor Lukšić, koji je i glavni koordinator Vladinog operativnog tima za suzbijanje nelegalnog prometa, a direktor Uprave policije Veselin Veljović odmah je obezbijedio logistiku.

Ova akcija sprovedena je dvije godine nakon što je Vlada donijela Akcioni plan suzbijanja nelegalne prodaje tokom kojih je učešće nelegalne prodaje svedeno na oko 8 odsto.
- Želimo da budemo oprezni i ovu akciju treba shvatiti kao preventivnu jer na tržištu nije došlo do nikakvog ozbiljnog poremećaja. Šta više u prva dva mjeseca 2009. zabilježen je rast legalne prodaje za oko 10 tona u odnosu na uporedni period prošle godine - izjavila je za “Vijesti” Božović, koja je, sigurno, najzaslužniji državni činovnik što su u protekle dvije godine počišćene švercovane cigarete sa podgoričkih ulica.

Ona je navela da su u centru Golubovaca i na dvije zelene pijace primijećeni slučajevi nelegalnog prometa.
- Na izlazu iz Podgorici na Zlatici, sa lijeve strane, gdje se nalazi red maloprodajnih objekata, u večernjih satima najčešće su se mogle kupiti cigarete stranog porijekla na kojima nema akciznih markica Crne Gore - objasnila je Božović.

Ona je napomenula da se u vremenima krize, po pravilu, na ulicama uvijek pojavljuju nelegalni duvanski proizvodi, te da se Operativni tim nakon sastanka u petak odlučio za akciju kako bi se “nastavio kontinuitet dosadašnjih aktivnosti“.

 

Osim ministra Lukšića, i direktorke Agencije za duvan, sastanku su prisustvovali glavni tržišni inspektor u Crnoj Gori Rada Marković i šef Komunalne policije u Podgorici Miomir M. Mugoša.

 

Opomena trgovcima da produže rješenja

Božović je uputila apel trgovcima cigareta na malo koji nakon dvije godine nijesu produžili registraciju da što prije pribave novo rješenje Agencije za duvan jer bi u suprotnom i oni, kao i veletrgovci koji im prodaju cigarete, mogli biti na udaru kontrola nadležnih inspekcija.
- Prema podacima Agencije, koja je sredila svoju bazu podataka, od oko 2.200 maloprodajnih objekata njih oko 400 u ovom trenutku nema potrebno rješenje za rad - dodala je Božović.
Prema dosta pojednostavljenoj proceduri za dobijanje rješenja za maloprodajni objekat za prodaju cigareta treba platiti 100 eura.