"Tara" stiže na trafike

28. Mart 2010.
MOJKOVAČKA FABRIKA DUVANA PRORADILA
Mojkovačka fabrika duvana posljednjih 15 dana intenzivno proizvodi novi crnogorski brend cigareta “tara” koji će se na trafikama naći za nekoliko dana, saopštio je sinoć “Vijestima” Marko Piper, portparol kompanije Montenegro Tabaco Company (MTC) u okviru koje posluje fabrika.
Agencija za duvan Crne Gore početkom oktobra dodijelila je licencu za proizvodnju duvanskih proizvoda kompaniji MTC, a proizvodnja je počela nakon priprema koji su trajali skoro godinu.
- Na osnovu ugovora o djelu zaposlili smo 28 radnika i očekujemo da će u naredna 2-3 mjeseca biti uposleno ukupno 40-ak radnika. Pored “tare”, za nekoliko mjeseci počeće proizvodnja novog brenda “serdar” - istakao je Piper. Cijena paklice novog proizvoda biće 50 centi, dok će “serdar”, prema njegovim riječima, biti skuplji od eura.

Fabrika je izgrađena u Poljima kod Mojkovca u iznajmljenoj zgradi u kojoj je nekada bio pogon modne konfekcije i tekstila. Ovo je, inače, druga fabrika cigareta u Crnoj Gori, uz Duvanski kombinat na izdisaju, koji se tom djelatnošću bavio više od stoljeća. Dobra vijest za Mojkovčane je što je nova proizvodna fabrika počela sa radom u jeku ekonomske krize u Crnoj Gori, ali i za DKP, koji je do kraja ove godine, sa MTC-om obezbijedio novi ugovor o rezanju 500 tona duvana vrijednih oko 700.000 eura.
- Sa DKP smo ugovorili kupovinu 150 tona filtera za cigarete vrijednih još oko 100.000 eura – dodao je Piper.
Vrijednost rezanog duvana koji je mojkovačka fabrika prošle godine u nekoliko navrata kupovala od DKP-a bila je dovoljna za isplatu zarada radnicima podgoričkog proizvođača.