Skuplje cigarete najbolja prevencija

05. Jun 2010.

MINISTARSTVO FINANSIJA NAJAVILO MOGUĆE POVEĆANJE CIJENA DUVANSKIH PROIZVODA

Podgorica – S obzirom na to da su cigarete u Crnoj Gori najjeftinije u regionu, te da je njihovo poskupljenje najbolji način sprječavanja njihovog štetnog dejstva, cijena duvanskih proizvoda mogla bi se uskoro povećati, saopšteno je „Vijestima“ iz Ministarstva finansija.
“Ministarstvo priprema plan dinamike povećanja akciza na cigarete, koji će biti uskoro definisan, a obuhvatiće povećanja za narednih pet godina”, kazala je pomoćnica ministra Biljana Šćekić. Ona je naglasila da će se pri tom voditi računa o fiskalnom aspektu, potrošačima i industriji, kao i o regionalnom pristupu kod usklađivanja sa nivoom akciza u EU. Ona je podsjetila da su nove, uvećane akcize na cigarete u primjeni od oktobra 2009. godine.
Cijene alkoholnih pića i cigareta u Crnoj Gori u 2008. godini bile su najniže u Evropi.
Iz Ministarstva zdravlja kazali su da oni nemaju uticaja na cjenovnu politiku, pa tako ne mogu ni uticati na poskupljenje cigareta i drugih duvanskih proizvoda.

“Naša intencija je da se jedan dio prihoda od prodaje cigareta koje država ostvaruje, preusmjeri na finansiranje preventivnih programa radi uticaja na svijest i unapređenje zdravlja stanovništva”, saopštili su iz PR službe Ministarstva.
Podsjetili su da Izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda teže obezbijediti bolju zaštitu građana od upotrebe tih proizvoda na javnim mjestima i u radnom prostoru.
“Zakon se i sada poštuje u dijelu zabrane reklamiranja duvanskih proizvoda i označavanja pakovanja porukama upozorenja”, naglasili su iz Ministarstva.
Pored izmjena Zakona, intenziviraće se aktivnosti sa ciljem uticanja na svijest stanovništva, a istovremeno se u centrima za prevenciju domova zdravlja sprovode programi odvikavanja od pušenja.