Prodaja duvana daleko od škola

17. Jun 2011.

Prijedlogom zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda predviđeno da prodavac ne smije prodati maloljetniku kutiju cigareta, odnosno da može tražiti ličnu kartu

PODGORICA – U blizini vaspitno-obrazovnih ustanova ne smiju se prodavati duvanski proizvodi, a svi koji se odluče na takav korak biće kažnjeni od 500 do čak 20.000 eura – jedno je od novih rješenja u prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, o kojem su juče poslanici crnogorskog parlamenta završili raspravu.

Novim propisom predviđeno je da se duvanski proizvodi ne smiju prodavati u krugu od 150 metara na lokacijama na kojima se nalaze obrazovne ustanove.

Predloženo je, takođe, da prodavac ne smije prodati maloljetniku kutiju cigareta, odnosno da to može uraditi jedino ukoliko mu ovaj pokaže ličnu kartu.

Novina je i uvođenje obaveze da se na paklicama cigareta moraju naći takve fotografije koje pokazuju posljedice štetnosti duvana, po uzoru na praksu EU.

Ministar zdravlja dr Miodrag Radunović objasnio je da je osnovni cilj ovakvog rješenja zaštita maloljetnika.

Prijedlogom ovog zakona predviđene su kazne i za one koji dozvole pušenje prilikom nastupa u medijima, za objavljivanje fotografija ili crteža lica koja puše. Kazniće se i vlasnici objekata u kojima na vidnom mjestu nijesu istaknute oznake o zabrani pušenja.

Za poslanika Koču Pavlovića (PzP), izmjene i dopune Zakona bile bi prihvatljive samo kada bi dolazile od neke druge Vlade, ali je, ipak, najavio da će ova stranka podržati novi propis.

- Ova Vlada ne brine o činjenici da ima nelegalnu proizvodnju cigareta, već izlazi sa navodnom brigom o opštem zdravlju pušača, što je licemjerno - poručio je Pavlović.

Ministar Radunović odgovorio je da mu nije poznato da postoji nelegalna proizvodnja cigareta.

- Drago mi je što podržavate zakon, ali morate biti jako oprezni kada govorite o ilegalnoj prodaji cigareta, morate imati dobre argumente. Uočili smo da postojeći Zakon nije bio dobar, pa smo krenuli sa rigoroznijim mjerama - rekao je ministar Radunović i podsjetio da oko 300 ljudi godišnje oboli od kancera pluća, što govori o potrebi za odlučnije djelovanje.

Poslaniku Vaselju Siništaju zasmetalo je što upozorenja na paklicama cigareta nijesu pisana i na albanskom jeziku.

Prema riječima Nade Drobnjak (DPS) istraživanja su pokazala da je više od 90 odsto djece školskog uzrasta izloženo pasivnom pušenju, a samo polovina razgovarala je u školi na tu temu.

Poslanici su završili raspravu o prijedlogu zakona o opštem upravnom postupku i zakona o zaštiti i spasavanju.

Dnevni list "Pobjeda"