Prijavljen rast šverca cigareta

13. April 2012.

Podgorica - Informaciju o povećanoj prodaji cigareta na crnom tržištu ispred Gintaša u Podgorici i na Tuškoj pijaci od početka ove godine, dobili smo nedavno od jednog broja proizvođača i distributera cigareta u Crnoj Gori - kazala je "Vijestima" direktorica Agencije za duvan Branislava Božović

Ona je kazala da Agencija za duvan nema svoju inspekciju, pa su odmah uputili inicijativu nadležnim inspekcijama za preduzmanje mjere na suzbijanju ilegalne prodaje cigareta.

Nazvanične procjene distributera da crno tržište iznosi oko 2021 odsto te da država na godišnjem nivou zbog toga izgubi 17-17,5 miliona eura, Božović negira tvrdeći da je učešće crnog tržišta prošle godine bilo oko 8 do 9 odsto.

- Ne prihvatam olako saopštavanje procenta veličine crnog tržišta cigareta, to treba dokazati. Kako u Crnoj Gori procjena ovog tipa nije nadležnost niti jedne institucije. Agencija za duvan ima svoju procjenu, prema kojoj procenat crnog tržišta nije ni približno ovome koji vi navodite. Za 2011. godinu udio crnog tržišta cigareta u ukupnom tržištu cigareta iznosio je 8-9 odsto. Prihodi budžeta po osnovu plaćenih dažbina na cigarete su nam veoma važan pokazatelj, tako reći, kontrolni, koji bi nas mogao upozoriti na prisutnost prodaje cigareta ilegalnim kanalima. Ovi prihodi iz godine u godinu rastu, dijelom, naravno, i zbog povećanih akciza, ali i prodaje cigareta leganim kanalima. Na primjer, za 2011. godinu uplaćeno je u budžet preko 44 miliona eura po osnovu akciza na cigarete, a za 2010. godinu 29 miliona eura - kazala je Božović.

Prodaja cigareta, prema njenim riječima, je početkom svake kalendarske godine, u padu, a ovo godine su vremenske nepogode otežale distribuciju.

- Svakako je i porast cijena cigareta, kao posljedicu povećanih akciznih stopa, uticao na neki način na pad tražnje ili kupci traže izlaz na alternativnom tržištu, ali privremeno. Prodaja cigareta za mart već pokazuje porast, pa očekujemo da će se taj trend nastaviti u jačem intenzitetu u narednim mjesecima - kazala je Božović.

Ona je navela da neizvjesnost u vezi sa izgradnjom nove fabrike cigareta u Podgorici ne mogu napraviti novi prostor za šverc.

- Ono što će biti glavni izazov za vlasnike nove fabrike i njen menadžment je ulaganje u unapređivanje proizvodnje i tržišta radi boljeg tržišnog pozicioniranja, odnosno vraćanja nekadašnje pozicije. Napominjemo, da su unazad nekoliko godina (2007) cigarete DKP imale tržišno učešće od oko 30 odsto, da bi za dvije posljednje godine to učešće iznosilo čak ispod osam odsto - kazala je Božović.

M. M.

NAIVIŠE se kupuju sarajevske cigarete

Prema podacima koje Agencija za duvan dobija od registrovanih proizvođača i distributera cigareta, na crnogorskom tržištu se godišnje proda od 1.500 do 1.600 tona cigareta {od 1,5 do 1,6 milijardi komada cigareta).

~ Za 2011. godinu (a i prethodnih) najprodavaniija cigareta je bila "drina denifine" sarajevske Fabrike duhana, sa cijenom jedan euro po paklid i tržišnim učešćem od 9,36 odsto i cigareta "code" istog proizvođača, sa učešćem od oko pet odsto. Slijede brendovi proizvođača Imperial tobacco: "paramount" gold i red, sa tržišnim učešćem ukupno od oko 8 odsto. Od domaćih cigareta najprodavaniji su brendovi DKP u stečaju: "point 85" sa tržišnim učešćem od 2,97 odsto i "lovćen 85" sa 1,73 odsto. Brendovi drugog domaćeg proizvođača Fabrike cigareta u Mojkovcu učestvuju ukupno sa 2,10 odsto, i to: "tara" plava 1,15 odsto, "tara" bijela 0,62 odsto i "monte" crni sa tržišnim učešćem od 0,34 odsto - kazala je Božović.

Preuzeto iz dnevnih novina "Vijesti"