Svaka treća cigareta proda se na ulici

01. Oktobar 2006.
Direktorka Agencije Branislava Božović, kazala je juče za “Vijesti” da je trgovaca cigaretama u Crnoj Gori, prema njihovoj procjeni, mnogo više od onih koji su registrovani.
Prema podacima do kojih su došli, u ovoj instituciji, svaka treća cigareta u Crnoj Gori proda se na sivom tržištu.
- Prisustvo sivog tržišta u prometu cigareta je više nego u zemljama Evropske unije, pa čak i u odnosu na neke zemlje iz okruženja. Naglašeni su zahtjevi registrovanih trgovaca cigareta za preduzimanje organizovanih mjera od strane države na suzbijanju sive ekonomije. U borbi protiv ilegalne prodaje cigareta neophodno je sinergijsko djelovanje državnih organa, organa gonjenja i inspekcijskih organa na izradi akcionog plana - istakla je Božović.
Te ocjene navedane su i u godišnjem izvještaju o radu ove institucije koja je podnijeta nadležnom Ministarstvu poljoprivrede.
Agencija za duvan napravila je prvi registar firmi koje se bave legalnom prodajom cigareta i ostalih duvanskih proizvoda u Crnoj Gori. Prodajom cigareta na veliko zvanično se bavi osam preduzeća, oko 1.500 ima maloprodajnih objekata i 164 registrovana brenda duvanskih proizvoda (cigarete, cigarilosi i cigare) od kojih su devet Duvanskog kombinata iz Podgorice, jedinog domaćeg proizvođača.
Veletrgovci cigaretama su firme Rokšped, Bar-kod, Duvankomerc i Elmag iz Podgorice, Knjaz iz Nikšića. Među njima su takođe preduzeća Mont Gro Tobako iz Bara i firma Njuvord Montenegro specijalizovane za snabdijevanje fri šopova cigaretama. Najveći maloprodajni sistemi su preduzeće Štampa koje je nedavno kupilo i Monteplasman, zatim Jugopetrol, Duvankomerc, Plus Commerce i Mješovito. Dvanaest ugostiteljskih objekata, odnosno, hotelska preduzeća dobila su licence za trgovinu na malo. Od izdatih odobrenja Agencija za duvan je u ovoj godini naplatila 330 hiljada eura.
- Za 10 mjeseci 2006. u legalnim tokovima prodato je oko 700 tona (696) cigareta od čega 370 tona cigareta DKP-a (ili 53 odsto), a uvoznih 326 tona. Među veletrgovcima u prodaji dominira Rokšped, a iza njega su Bar-kod i Knjaz. Mislim da će do kraja godine legalno biti prodato maksimalno 900 tona - navela je Božović.
Ona je istakla da podaci o uvozu i prodaji cigareta ukazuju da “raste legalni promet duvanskih proizvoda i da se učešće sivog tržišta postepeno smanjuje”.
- Neke firme tražile su da im damo dozvolu za otvaranje diskonta cigareta kako bi prodavale cigarete po nižim cijenama od prijavljenih. Tom zahtjevu nijesmo udovoljili i oko tog smo zauzeli čvrsti stav jer bi se cigarete u praksi prodavale po nižim maloprodajnim cijenama od prijavljenih - objasnila je Božović.
U Agenciji smatraju da se na crnogorskom tržištu za godinu potroši oko 1.350 tona, a do te računice se može doći množenjem broja stanovnika sa brojem od 2200 koji se uzima kao standard u potrošnji cigareta po stanovniku i u drugim zemljama. Imajući u vidu da se legalna prodaja očekuje do nivoa od 900 tona, ostaje procjena da će oko 450 tona “planuti” na crno ili da je učešće sivog tržišta 33 odsto. Imajući u vidu strukturu domaće potrošnje cigareta i prosječnu prodajnu vrijednost paklice od 70 centi znači da će se, na sivom tržištu, u 2006. prodati cigareta za nešto više od 31 milion eura, a državni budžet ostaće zakinut između 10 i 15 miliona eura.
U strukturi potrošnje cigareta pušači najviše traže najjeftinije cigarete, a podaci o prodaji za 10 mjeseci 2006. upravo to i pokazuju.
Prema podacima Agencije za 10 mjeseci je najviše prodato domaćeg pointa (188 tona), lovćena-85 (75 tona), lovćen-luxa 73 tone, sarajevske drine 64 tone, programa marlbora 54 tone i ronhila 50 tona. Imaju ukupnu ovogodišnju prodaju od oko 700 tona, navedeni brendovi u njoj čine 72 odsto. Najjeftinije cigarete DKP-a od 50 centi (point i lovćen) i sarajevska drina učestvuju u ukupnoj potrošnji sa 57 odsto. U pripremi je izrada web sajta Agencije, što će podatke kojima raspolaže Agencija, kako napominju u ovoj instituciji, učiniti javnim i dostupnim.

INSPEKTORI SA CD-OM U AKCIJU

Božović je istakla da je uredba o obilježavanju proizvoda akciznim markicima donijela novinu i da se za svaku paklicu cigareta može utvrditi porijeklo, ko može da je prodaje i da li je taj proizvod za unutrašnje tržište ili fri šop.
- Sa Tržišnom inspekcijom imamo korektnu saradnju i u stalnom smo kontaktu. Inspekcijskim organima, poreskoj upravi i carini podijelićemo CD-ove (“foto dadoteke”) sa svim registrovanim brendovima i njihovim maloprodajnim cijenama. Na taj način će prilikom kontrola inspekcija lakše moći da kontroliše prodavce i sve veletrgovce - navela je Božović.