Raspisan novi tender za Novi DKP

05. April 2013.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte raspisao je novi tender za Novi duvanski kombinat Podgorica (NDKP), kojim je predviđena njegova djelimična privatizacija ili dokapitalizacija putem izgradnje fabrike.

Zainetersovani ponude mogu dostaviti do 7. maja, a pravo učešća na četvrtom tenderu imaju domaći i strani investitori, uključujući konzorcijume, koji otkupe tendersku dokumentaciju i potpišu izjavu o povjerljivosti podataka.

»Zainteresovani ponuđač mora imati iskustvo u oblasti duvanske industrije ili gradnje sličnih kapaciteta, kao i finansijsku sposobnost da izgradi fabriku«, objašnjeno je iz Savjeta za privatizaciju.

Prethodni, treći tender za djelimičnu privatizaciju ili dokapitalizaciju NDKP, koji je osnovan Odlukom Vlade iz novembra 2011. godine, nedavno je poništen, jer dostavljena ponuda nije odgovarala postavljenim kriterijumima.

Na taj tender je ponudu za gradnju fabrike NDKP dostavio konzorcijum sa danilovgradskom kompanijom Kroling na čelu, dok se na drugi javila jedino Zetagradnja, ali je i on proglašen neuspjelim.

NDKP je prošlu godinu završio sa gubitkom od 308,88 hiljada EUR, 45 puta većim nego na kraju 2011. godine. Poslovni prihodi su iznosili 102,16 hiljada EUR, a rashodi 411,06 hiljada EUR.

Ukupna aktiva NDKP-a iznosila je 7,41 milion EUR, dok su kratkoročne obaveze i rezervisanja dostigla 337,62 hiljade EUR.

Vlasnici kompanije, čija je osnovna djelatnost otkup, proizvodnja i promet duvana i duvanskih proizvoda, su Vlada sa 69,92 odsto udjela i Glavni grad Podgorica, koji ima 30,08 odsto dionica.