Cigarete će biti skuplje od 7 do 12 centi

12. Avgust 2013.

Nove maloprodajne cijene, koje su jedinstvene na tržištu, morale bi se primjenjivati tek nakon što se potroše stare zalihe robe.

Rast akcize za duvanske proizvode, ozakonjen u parlamentu u utorak, mogao bi uticati na rast cijena cigareta za sedam do 12 centi po paklici, pokazuju analize i procjene Ministarstva finansija.

Da li će, kada i za koliko cijene cigareta poskupiti zavisi od poslovne politike duvanskih kompanija koje prodaju brendove na domaćem tržištu i koje za sada ne žele da otkrivaju svoju cjenovnu politiku.

Iz Ministarstva finansija su "Vijestima" objasnili da su posljednjom promjenom propisa "jeftiniji brendovi opterećeni više, a skuplji manje". To znači da bi, ako bi došlo do povećanja cijena, veće poskupljenje bilo kod jeftinijih brendova.

Prethodnim povećanjem akciza na cigarete 1. januara 2012. specifična akciza na cigarete povećana je sa deset na 15 eura na hiljadu komada, odnosno 13 do 15 centi po pakliciUkoliko do poskupljenja duvanskih proizvoda dođe, uz navedene procjene iz Vlade treba računati i na moguće cjenovno "zaokruživanje" tako da na kraju, zavisno od poslovne politike proizvođača i trgovaca, cijene cigareta mogu na kraju poskupiti pet, deset ili moguće čak 15 centi po paklici.

Do sada se nikada nije desilo u Crnoj Gori da se cijena paklice cigareta koriguje za tri, sedam ili 12 centi po paklici.

Akciza je pojedinačno najveća dažbina u strukturi maloprodajne cijene cigarete. Skupština je izmijenjenim Zakonom o akcizama povećala tu dažbinu sa 30 na 35 centi po paklici ili sa 15 na 17,5 eura za 1.000 komada. Proporcionalni dio akcize smanjen je sa 36 odsto na 35 odsto od maloprodajne cijene.

Cigarete iz asortimana distributera Rokšeda, od 1. jula, kao i proizvodi "Filipa Morisa", od kraja aprila, su već poskupile za 20 centi po akciji upravo u očekivanju korekcije akciza.

Prethodnim povećanjem akciza na cigarete 1. januara 2012. specifična akciza na cigarete povećana je sa deset na 15 eura na hiljadu komada, odnosno 13 do 15 centi po paklici. To je na tržištu, tada, uslovilo automatsko poskupljenje svih brendova za 20 do 25 centi.

Nove maloprodajne cijene, koje su jedinstvene na tržištu, morale bi se primjenjivati tek nakon što se potroše stare zalihe robe.

Izvor: Preuzeto iz dnevnih novena "Vijesti".