Opao legalni promet cigareta i prihod od akciza

Pojačava se kontrola prodaje cigareta

06. Mart 2014.

Inspektori uz asistenciju policije odmah treba da krenu u kontrolu prodaje cigareta – dogovoreno je juče na sastanku Radnog tima za suzbijanje sive ekonomije na tržištu duvanskih proizvoda, kojem je prisustvovao i ministar finansija dr Radoje Žugić.


Radni tim, kojeg sačinjavaju predstavnici Agencije za duvan, Poreske uprave, Uprave carina, Uprave za inspekcijske poslove i Uprave policije, formiran je na inicijativu članova Komisije za suzbijanje sive ekonomije i ima za zadatak da, na osnovu analize stanja tržišta cigareta, definiše i sprovede mjere za suzbijanje sive ekonomije.

Na sastanku je dogovoreno, kako se navodi u saopštenju, intenziviranje aktivnosti nadležnih inspekcijskih organa, uz asistenciju policije, kako bi se preduzele hitne mjere, odnosno sprovela inspekcijska kontrola nelegalnog prometa cigaretama.

- Inspekcijski organi su zaduženi da odmah započnu kontrole i da, nakon sedam dana, rezultate rada prezentuju timu. Svi nadležni organi će, u narednom periodu, biti apsolutno posvećeni suzbijanju sive ekonomije na tržištu duvanskih proizvoda – poručeno je sa jučerašnjeg sastanka.

Glavni razlog dogovora da se odmah krene u akciju su podaci Agencije za duvan koji ukazuju na pad prometa cigareta. Istovremeno je, prema podacima Ministarstva finansija, zabilježen određeni pad prihoda od akciza u odnosu na planirani iznos, što ukazuje da tržište akciznih proizvoda i dalje generiše značajniji obim sive ekonomije

Izvor: Preuzeto iz dnevnih novena "Pobjeda".