I trgovine na udaru

01. Septembar 2006.
Glavni tržišni inspektor u Crnoj Gori Rada Marković, najavila je juče novu akciju tog organa u suzbijanju nelegalnog tržišta cigareta.
- Upravo se pripremamo da krenemo u pojačane kontrole primjene odredbi i Zakona o duvanu i Zakona o ograničanju upotrebe duvanskih proizvoda. Nakon toga imaćemo i konkretnije analize - istakla je Marković.
Procjena je da se u Crnoj Gori za godinu potroši 1.350 tona duvana od čega će ove godine 450 tona biti prodato na sivom tržištu. Budući da se svaka treća cigareta proda na sivom tržištu, državna kasa po tom osnovu će ove godine biti zakinuta između 10 i 15 miliona eura. U javnosti se danima spekuliše da je izgubljeni prihod od poreza po tom osnovu veći, čak i do 50 miliona godišnje.
I pojedini najveći trgovci javno su skrenuli pažnju da je nelegalna prodaja prisutna i u maloprodajnim objektima.
- Ako se cigarete sa ulice stvarno sele u legalne objekte to je dobro jer će ih naši inspektori tamo pronaći - istakla je Marković.
Ona je navela da ne posjeduju precizne podatke o sivom tržištu u Crnoj Gori i napomenula da konkretne analize očekuju nakon predstojećih kontrola. Iz Agencije za duvan najavili su da će inspekcijskim organima, poreskoj upravi i carini podijeliti CD-ove (“foto datoteke”) sa svim registrovanim brendovima i njihovim maloprodajnim cijenama što će ovim organima, kako se očekuje, omogućiti da lakše kontrolišu prodavce i veletrgovce.
Prema odredbama Zakona o duvanu, tržišni inspektor obavlja nadzor u oblasti prometa duvana i duvanskih proizvoda i kontroliše da li su cigarete obilježene propisanim akciznim markicama. Tržišna inspekcija, takođe, trebalo bi da kontroliše poslovne knjiga preduzeća iz ove djelatnosti kao i njihova odobrenja za trgovinu cigaretama na veliko i malo. Za uzurpaciju javnih pov-ršina u glavnom gradu zad-užena je Komunalna inspekcija koja je za svoj rad odgovora opštinskim vlastima. U ovom organu negiraju, međutim, da su striktno zaduženi za suzbijanje ulične prodaje cigareta.
Glavni komunalni inspektor u Podgorici Radenko Gačević, objasnio juče za “Vijesti” da kontrolišu uzurpaciju javne površine i da im je “potpuno svejedno šta se na njoj prodaje pomorandže, cigarete ili sir”.
- To što neko švercuje cigarete treba prijaviti nadležnim organima, policiji za privredni kriminal i Poreskoj upravi. Njih morate pitati što dozvoljavaju da se švercuje - zaključio je Gačević.
Ako je cigaretama uzurpirana javna površina taj proizvod može biti predmet Komunalne inspekcije. To znači, maltene, da ako ulični prodavac kutiju ili vreću sa cigaretama drži u rukama, sa njom šeta ulicom, komunalni inspektor mu ne može ništa.

MAGACINE NIKO NE DIRA

Najave o ulasku inspektora u radnje i tjeranje uličnih prodavaca, ipak još nijesu znak da je država krenula u ozbiljan obračun sa švercom cigareta. Signal da se upustila u to biće kada “napadne” magacine duvana iz kojih se snabdijevaju ulični i drugi prodavci na malo, o čemu za sada nema najava. Iako je očigledno da takvi magacini postoje, jer bi bez njih ulični šverc presahnuo, nadležni u policiji i carini su do sada uglavnom izjavljivali da nemaju informacija o njihovom postojanju.