VLADA PREDLOŽILA IZMJENE AKCIZA

Cigarete i naftni gas malo skuplji

13. Jun 2014.

Niže akcize na gorivo za poljoprivrednike, prevoznike, pekare i mljekare, ukinuta za skijališta

Vlada je juče usvojila predlog izmjena Zakona o akcizama koje će, ako dobiju zeleno svetlo Skupštine, izazvati blagi rast cijena duvanskih proizvoda i tečnog naftnog gasa.

Predloženo je da se od 1.avgusta ove godine poveća specifična akciza na cigarete sa 17,5 na 18 eura na 1000 cigareta što će iznositi 36 centi po paklici. Ova akciza važiće do 1. aprila naredne godine, pa će se zatim svake godine povećavati za euro na 1000 paklica. Istovremeno će se proporcionalna akciza koja iznosi 35 odsto maloprodajne cijene svake godine smanjivati za 0,5 procentnih poena.

Ministar finansija Radoje Žugić rekao je da su predložili blagi porast akciza koje se neće značajnije odraziti na cijenu duvana i cigareta.„ Prema našoj računici povećanje se kreće od jedan do 1,5 centi po paklici. Cilj je da budemo harmonizovani sa regionom i da ne podstičemo sivu ekonomiju„ rekao je Žugić.

Vlada je predložila da se akciza za fino rezani duvan smanji sa sadašnjih 40 eura po kilogramu na 25 eura, jer je bila veća u odnosu na zemlje regiona što je uticalo na pojavu sivog tržišta ovim proizvodima.

Izmjenema je predviđeno da Uprava carina preuzme od Poreske uprave nadležnost u razrezu, kontroli i naplati prihoda od akciza od 1. januara 2015.godine. Ministarstvo ovim izmjenama zakona, kako su obrazložili, želi da smanji sivu ekonomiju i doprinese većem stepenu naplate javnih finansija.

Izvor : Dnevna novina "Vijesti"