Cigarete skuplje od 1. avgusta

28. Jun 2017.

Najavljeno poskupljene cigareta zbog novih akciza umjesto od 1. jula stupiće na snagu 1. avgusta, a veće akcize na alkohol važiće od 1. Januara naredne godine, saopšteno je juče “Vijestima” iz Ministarstva finansija.

Nacrtom Fiskalne strategije do 2020. godine, koju je Vlada usvojila prije 20 dana, definisano je da nova akcizna politika za duvan stupa na snagu od 1. jula. Kako se ovaj rok primakao a nijesu usvojene izmjene zakona o akcizama “Vijesti” su pitale Ministarstvo finansija da li se primjena ovih akciza odlaže i kada će početi da važe veći iznosi akciza.

“Imajući u vidu da je nakon usvajanja Fiskalne strategije, kojom je definisano povećanje akciza na cigarete, alkoholna pića i gazirane napitke sa dodatkom šećera, bilo neophodno pripremiti nacrt izmjena važećih propisa u ovoj oblasti, te pribaviti potrebna mišljenja relevantnih institucija, nova akcizna politika objektivno nije mogla biti pripremljena, odnosno usvojena do 1. jula”, objasnili su iz Ministarstva zbog čega za mjesec dana odlažu primjenu novih mjera.

Nakon što je saopšteno da će se zbog povećanja akciza cijene cigareta sada povećati za oko 30 centi, a zatim u januaru naredne za još 40, pa u januaru 2019. za još 50 centi, predstavnici kompanija Filip Moris su zvanično tražili od Ministarstva finansija da revidira najavljenu akciznu politiku i da nove akcize odloži do januara naredne godine. Odlaganje akcizne politike tražila je i Američka privredna komora u Crnoj Gori.

Iz resora kojim rukovodi ministar Darko Radunović juče je “Vjestima” odgovoreno da neće ispuniti zahtjeve privrednika koji su tražili odlaganje akcizne politike, te da je opredjeljenje Vlade uspostavljanje stabilnosti javnih finansija.

Iz Ministarstva su kazali da, pošto su predlozi sada finalizovani, biće uskoro upućeni Vladi na dalje razmatranje i usvajanje.

“Očekujemo da će najavljeno povećanje akciza na cigarete stupiti na snagu 1. avgusta, a na alkohol i gazirana pića od 1. januara 2018. godine. Kada je riječ o sugestijama i zahtjevima privrednika na temu potencijalnog odlaganja nove akcizne politike, opredjeljenje Vlade, odnosno Ministarstva finansija, za uspostavljanjem stabilnosti u javnim finansijama je ostalo nepromijenjeno. Vjerujemo da smo Fiskalnom strategijom uspostavili dobar plan i pronašli pravu mjeru politika koje je potrebno sprovosti u cilju postizanja dugoročne fiskalne održivosti,” istakli su u Ministarstvu.

S obzirom na to da akciza čini dio osnovice za obračun PDV-a prihodi u budžet biće veći po ta dva osnova. Od većih akciza na cigarete i razlike u PDV-a vlada u naredne dvije i po godine očekuje 40 miliona eura.

“Prepoznajući rizik koji ovakva akcizna politika može proizvesti u smislu povećanja prometa cigareta na neformalnom tržištu, kao i visinu akciza u zemljama okruženja, preduzeće se dodatne mjere inspekcijskog nadzora”, objašnjeno je u Nacrtu strategije.

Akcize na duvanske proizvode nastaviće da se povećavaju i narednih godina kako bi bile usklađene sa iznosima u Evropskoj uniji . Od većih akciza na duvan Vlada do 2020. godine planira prihod od 35,6 miliona .

Izvor : Vijesti.me