Novi duvanski pušta u rad pogon za proizvodnju cigareta

24. Maj 2018.

Danas počinje probna proizvodnja

Probna proizvodnja u Novom duvanskom kombinatu Podgorica (NDKP) počeće danas puštanjem u rad pogona za proizvodnju king size cigareta. Iz kompanije je saopšteno da će na događaju povodom početka probne proizvodnje govoriti izvršna direktorica kompanije Savka Darmanović, gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović i potpredsjednik Vlade iministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović. Planiran je i obilazak fabrike, koja se nalazi na Ćemovskom polju.

Predstavnici BMJ Industries iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Vlade i Glavnog grada potpisali su u februaru 2016. godine ugovor o upravljanju NDKP-om. Arapska kompanija jedina je dostavila ponudu na šesti tender za privatizaciju, odnosno dokapitalizaciju NDKP i ponudila ulaganja od 20 miliona eura.

NDKP je prošle sedmice dobio dozvolu Uprave za carine za slobodnu carinsku zonu na teritoriji nove fabrike cigareta. Investitor, kompanija BMJ je ranije zahtijevala da agroindustrijska zona, u okviru koje se nalazi fabrika NDKP, bude slobodna zona, zbog toga što ima namjeru da sve proizvedene količine cigareta plasira na inostrano tržište, uz odgovarajuće carinske olakšice. Vlada je na sjednici u avgustu prošle godine dala saglasnost da se osnuje slobodna carinska zona Novi duvanski kombinat. To je prostor od preko 30 hiljada kvadrata gdje se nalazi nova fabrika duvana. Odluku da traže osnivanje slobodne carinske zone usvojila je u junu prošle godine Skupština akcionara NDKP.

Iz BMJ je ranije najavljeno da će svi gotovi proizvodi NDKP-a biti izvezeni i upućeni na međunarodno tržište, kao i da je za prvu godinu planirana proizvodnja od minimum 1,2 milijarde cigareta. Bivši direktor NDKP-a Gabriele Arveda saopštio je ranije Pobjedi da je vrijednost investicije 22 miliona eura, kao i da će u početku biti angažovano 40 radnika. Iz Vlade je ranije saopšteno da će, prema ugovoru, u prvoj fazi biti zaposleno 55 radnika, ali da će taj broj rasti sa povećanjem obima proizvodnje.

Izvor: pobjeda.me