Cigarete skuplje 10, a bezdimne 30 centi

12. Januar 2024.

Klasične cigarete od ponedjeljka će poskupjeti za oko 10 centi po paklici, dok će za takozvane bezdimne cijena biti povećana za oko 30 centi po paklici narednih dana a najkasnije do 1. februara, saznaju “Vijesti” kod trgovaca duvanskih proizvoda.

Razlog povećanja cijena je redovno usklađivanje akciza za duvanske proizvode od 1. januara ove godine, prema zahjevima Evropske unije. Nove cijene važiće do početka jula kada je planirano još jedno usklađivanje iznosa akciza i kada bi cigarete mogle ponovo poskupjeti za otprilike isti iznos.

Za dio brendova klasičnih cigareta, prema infomacijama “Vijesti”, cijene će biti već u ponedjeljak 15. januara, dok bi za dio drugih brendova one bile povećane u utorak ili srijedu.

Specifična akciza na klasične cigarete povećana je sa 49 na 50,5 eura na 1.000 komada, dok je istovremeno minimalna granica akcize na 1.000 komada cigareta povećana sa 83,50 na 86 eura. Kako su pojasnili trgovci duvanskih proizvoda povećanje akciza, koje ulaze u osnovicu i za obračun PDV-a, uslovilo je povećanje cijena klasičnih cigareta.

Akciza na takozvane bezdimne duvanski proizvod plaća se po kilogramu duvanske smjese i ona je januarskim usklađivanjem povećana sa 145 na 190 eura, što utiče na povećanje cijena za oko 30 centi po paklici.

Usklađivanje akciza za bezdimne duvanske proizvode od ranije kasni u odnosu na klasične cigarete, zbog čega je sada kod njih stopa povećanja veća.

Izvor: Vijesti.me